Χαράλαμπος
Θανόπουλος

Χαράλαμπος Θανόπουλος

Χαράλαμπος

Θανόπουλος

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Τεχνικές Μελέτες - Περιφράξεις

Χαράλαμπος

Θανόπουλος

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Τεχνικές Μελέτες- Περιφράξεις

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο «Εξοικονομώ 2021» έκλεισε, εν μέσω προβλημάτων που προέκυψαν με το buildingcert και χωρίς να είναι μέχρι στιγμής γνωστό πόσες αιτήσεις έμειναν ανολοκλήρωτες. 

Αρχικά το ΥΠΕΝ ανήρτησε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία σε δύο εβδομάδες θα άνοιγε ξανά η πλατφόρμα αποκλειστικά για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μία ανακοίνωση, ωστόσο, που αποσύρθηκε μετά από λίγες ώρες. Τα προβλήματα που προκάλεσε η δυσλειτουργία του buildingcert είναι σημαντικά και γι’ αυτό ζητείται από μηχανικούς και πολίτες μία νέα επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Υπενθυμίζεται ότι είχε δοθεί παράταση έως 15 Μαρτίου στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων, λόγω προβλημάτων που παρατηρήθηκαν τον πρώτο μήνα έναρξης του προγράμματος.

Ο επίσημος οδηγός, που δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες πριν την ενεργοποίηση της πλατφόρμας, έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την προδημοσίευση. Δεδομένης και της αύξησης του κόστους στα δομικά υλικά που είχε ως αποτέλεσμα μία αύξηση στα ανώτατα όρια δαπανών.

Ο προϋπολογισμός του κύκλου ανέρχεται στα 632 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, το ποσοστό ενίσχυσης θα ξεκινά από το 40% και θα φτάνει στο 75%.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων μπορεί να φτάνει έως 28.000€.

Να σημειωθεί ότι στο «Εξοικονομώ 2021» καταργείται η σειρά προτεραιότητας ως κριτήριο επιτυχούς υποβολής της αίτησης. Εισάγεται ένα σύστημα βαθμολογίας με συγκεκριμένα κριτήρια. Ενώ καθιερώνεται και η λίστα επιλαχόντων. Επίσης, στο «Εξοικονομώ 2021» απαιτείται η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.